16 lutego 2012
Conchiglioni, czyli makaron muszelki z farszem szpinakowym
Zainspirowałam się zdjęciem z opakowania tego makaronu. Nigdy nie robiłam conchiglioni a przecież dania z tym makaronem wyglądają bardzo efektownie:)
Mój obiad przygotowałam w 15 minut.
Składniki:
- opakowanie makaronu Conchiglioni (u mnie po 6 muszelek na osobę)
- pół kostki sera feta (polecam z koziego mleka,ma wyrazisty i kwaśny smak)
- 2 łyżki serka śmietankowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- pieprz, sól
Wstawić makaron i gotować około 10-15 min. Należy uważać by nie naruszyć kształtu.
Szpinak z serkami zmiksować za pomocą blendera lub malaksera.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy, następnie wrzucić nasz serek szpinakowy, całość wymieszać i doprawić pieprzem i solą.
Ugotowane muszelki układać na talerzu i do każdej nakładać farsz za pomocą łyżeczki.
Podaje z sosem pomidorowym*.
Sos pomidorowy: puszkę pomidorów miksuję, doprawiam i podgrzewam w małym rondelku.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam szpinak, bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńFajnie wypada też z pastą zrobionż z bakłażana i pieczarek ( smażę bakłażana z pieczarkami i czerwoną cebulką, potem bzzz w blenderze i nadziewam makaron) :P
OdpowiedzUsuń