16 lutego 2012

Pączki z dziurką



Kocham Tłusty Czwartek.
To taki jeden z niewielu dni w roku gdzie potrafię zjeść pięć pączków, talerz faworków i kilka innych pyszności i czuć się dobrze. Oprócz tego znaleźć miejsce na obiad:)
W zeszłym roku były tradycyjne pączki z dżemem i lukrem. W tym, postanowiłam zrobić takie z dziurką i polewą czekoladową. Pączki są pyszne, miękkie choć bez dodatku jajek. W dodatku przygotowanie zajęło mi nie całą godzinę.

Przepis na 6 dużych pączków:
- 250 g mąki
- 40 g drobnego cukru (może być mniej jeśli chcecie polukrować pączki)
- 14 g suchych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 25 g masła

Ponadto:
- polewa czekoladowa*, wiórki kokosowe, olej lub smalec do smażenia

Masło roztopić, schłodzić i dodać do reszty składników. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie.
Odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie rozwałkować delikatnie na blacie oprószonym mąką na około 1 cm.
Szklanką o średnicy 7 cm wykrajać pączki, następnie palcem robić w środku dziurki lekko rozciągając środek.
W szerokim garnku na rozgrzać tłuszcz, kłaść delikatnie pączki uważając aby się nie poparzyć.
Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Gotowe pączki przekładać na ręcznik papierowy, potem zanurzać każdy w polewie i obsypać wiórkami.




* Polewa czekoladowa: tabliczkę ulubionej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżka masła

Pączki można również polukrować, obtoczyć w cukrze lub posypać na przykład skórką pomarańczową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...