14 czerwca 2013

Chałka pełnoziarnista







Z myślą o najmłodszym :)


Mleczna, puszysta i słodka chałka z mąki pełnoziarnistej. Pyszna z samym masełkiem.
Następnym razem dodam trochę ekstraktu z wanilii i posypie kruszonką :)

Składniki na jedną dużą chałke:

- 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 50g masła rozpuszczonego
- 50g cukru brązowego
- 250 ml mleka
- 7g drożdży instant
- szczypta soli


W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier.
Mąkę i sól przesiać do miski, następnie dodać mleko, jajka i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, uformować w kulę włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować wałek o długości około 30cm. Dalej postępować jak na zdjęciach :)

Gotową chałkę pieczemy w 170 stopniach 25 minut .



                                                         1. Podzielić na 4 części

2. Uformować wałki po 30 cm każdy

                                                                     3 i 4 Zapleść

                                                 
                                                      5. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę

                                                            6. Posmarować białkiem jajka i
                                                                       zostawić na 30min

                                                            7. Już upieczona :)


2 komentarze:

  1. Kiedyś też robiłam pełnoziarnistą chałkę, domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...