Z myślą o najmłodszym :)
Mleczna, puszysta i słodka chałka z mąki pełnoziarnistej. Pyszna z samym masełkiem.
Następnym razem dodam trochę ekstraktu z wanilii i posypie kruszonką :)
Składniki na jedną dużą chałke:
- 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 50g masła rozpuszczonego
- 50g cukru brązowego
- 250 ml mleka
- 7g drożdży instant
- szczypta soli
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier.
Mąkę i sól przesiać do miski, następnie dodać mleko, jajka i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, uformować w kulę włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować wałek o długości około 30cm. Dalej postępować jak na zdjęciach :)
Gotową chałkę pieczemy w 170 stopniach 25 minut .
1. Podzielić na 4 części
2. Uformować wałki po 30 cm każdy
3 i 4 Zapleść
5. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę
6. Posmarować białkiem jajka i
zostawić na 30min
7. Już upieczona :)
Kiedyś też robiłam pełnoziarnistą chałkę, domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna!
OdpowiedzUsuń