23 lutego 2012
Pieczeń Rzymska
Pieczeń rzymska podpatrzona u Nigelli. Jest rewelacyjna zarówno na ciepło z ziemniaczkami i na zimno z chlebkiem. Naprawdę prosta, bez wymyślnych składników,wydajna, bo u nas starcza na dwa obiady i kolację i oczywiście smaczna :)
Polecam na imprezy domowe bądź niedzielny obiad, bo jej wygląd również zasługuję na uwagę.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego ( u mnie pół na pół wieprzowina i indyk)
- cebula
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- czerstwa bułka
- 10 plasterków wędzonego boczku lub
- świeża gałązka rozmarynu, posiekana
- sól, pieprz
Bułkę namaczamy w wodzie, aby stała się miękka. Jajka gotujemy na twardo.
Do dużej miski przekładamy mięso, odsączoną bułkę, przyprawy i posiekaną cebulę i starty czosnek. Dokładnie mieszamy wszystko rękami.
Do brytfanki czy żaroodpornego naczynia przekładamy połowę mięsa i :
-formujemy płaski prostokąt
-na to układamy nasze ugotowane jajka
-następnie przykrywamy pozostałym mięsem tworząc wałeczek
-na wierzchu układamy plastry boczku tak aby się pokrywały
Pieczemy klopsa godzinę w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub na zimno w kanapce.
Smacznego!
P.S Moje zdjęcie robione jest wieczorem przy sztucznym świetle, w rzeczywistości mięso wygląda lepiej ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jestem głodna! z miłą chęcią zjadłabym tu i teraz:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńtak? a ja nigdy o niej nie słyszałam. Dopiero w telewizji zobaczyłam :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia chyba robione kalkulatorem
OdpowiedzUsuńBardzo dobre!!!Ja posypałem jeszcze z lekka oregano. Super !!!
OdpowiedzUsuńPyszna jest. Ja co prawda muszę ograniczać składniki ze względu na alergię, ale i tak uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńmoj rzeznik sprzedaje naprawde odjazdowa pieczen, ale w zyciu nie zdradzi przepisu,szkoda.
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanie odnośnie pieczeni rzymskiej, czy jak wkładasz ją do piekarnika to przykrywasz ją folią albo pokrywka od naczynia żaroodpornego.
OdpowiedzUsuńCzy jak nie przykryjemy jej to nie zrobi się za sucha?
Bardzo proszę o odpis i pozdrawiam serdecznie
dzasta31
Wszystkie jajka gotujemy na twardo?
OdpowiedzUsuńMożna przykryć folią na początku pieczenia, później zdjąć aby boczek ładnie się przypiekł. Jeśli boczek jest tłusty to pieczeń nie powinna być sucha, moja nigdy nie była:)
OdpowiedzUsuńJajka gotujemy na twardo,ale jeśli będą na takie pół na pół też nic się nie stanie,bo "dojdą" w piekarniku.
Pozdrawiam
Wesołych Świąt