23 lutego 2012

Pieczeń Rzymska


Pieczeń rzymska podpatrzona u Nigelli. Jest rewelacyjna zarówno na ciepło z ziemniaczkami i na zimno z chlebkiem. Naprawdę prosta, bez wymyślnych składników,wydajna, bo u nas starcza na dwa obiady i kolację i oczywiście smaczna :)
Polecam na imprezy domowe bądź niedzielny obiad, bo jej wygląd również zasługuję na uwagę.

Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego ( u mnie pół na pół wieprzowina i indyk)
- cebula
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- czerstwa bułka
- 10 plasterków wędzonego boczku lub
- świeża gałązka rozmarynu, posiekana
- sól, pieprz

Bułkę namaczamy w wodzie, aby stała się miękka. Jajka gotujemy na twardo.
Do dużej miski przekładamy mięso, odsączoną bułkę, przyprawy i posiekaną cebulę i starty czosnek. Dokładnie mieszamy wszystko rękami.
Do brytfanki czy żaroodpornego naczynia przekładamy połowę mięsa i :
-formujemy płaski prostokąt
-na to układamy nasze ugotowane jajka
-następnie przykrywamy pozostałym mięsem tworząc wałeczek
-na wierzchu układamy plastry boczku tak aby się pokrywały

Pieczemy klopsa godzinę w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub na zimno w kanapce.

Smacznego!

P.S Moje zdjęcie robione jest wieczorem przy sztucznym świetle, w rzeczywistości mięso wygląda lepiej ;)

10 komentarzy:

  1. jestem głodna! z miłą chęcią zjadłabym tu i teraz:)
    pozdrawiam cieplutko,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. tak? a ja nigdy o niej nie słyszałam. Dopiero w telewizji zobaczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia chyba robione kalkulatorem

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre!!!Ja posypałem jeszcze z lekka oregano. Super !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna jest. Ja co prawda muszę ograniczać składniki ze względu na alergię, ale i tak uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moj rzeznik sprzedaje naprawde odjazdowa pieczen, ale w zyciu nie zdradzi przepisu,szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam mam pytanie odnośnie pieczeni rzymskiej, czy jak wkładasz ją do piekarnika to przykrywasz ją folią albo pokrywka od naczynia żaroodpornego.
    Czy jak nie przykryjemy jej to nie zrobi się za sucha?
    Bardzo proszę o odpis i pozdrawiam serdecznie
    dzasta31

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie jajka gotujemy na twardo?

    OdpowiedzUsuń
  9. Można przykryć folią na początku pieczenia, później zdjąć aby boczek ładnie się przypiekł. Jeśli boczek jest tłusty to pieczeń nie powinna być sucha, moja nigdy nie była:)

    Jajka gotujemy na twardo,ale jeśli będą na takie pół na pół też nic się nie stanie,bo "dojdą" w piekarniku.

    Pozdrawiam
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...