6 lutego 2012

Kurczak w migdałach


Zajrzałam rano do lodówki z nadzieją,że ominie mnie wycieczka do sklepu a tam - pusto i głucho, tylko słoik musztardy, kurczak, koperek i zwiędła pietruszka. 
No dobra, pomyślałam, dam rade. 
Potem zajrzałam do szafki, makaron, ryż, bułka tarta ... niee. Hmm może migdały? Tak, padło na migdały.
I tak z tych pozornie nie pasujących do siebie składników wyczarowałam kurczaka w panierce z płatków migdałowych z zielonym puree ziemniaczanym. Pycha!

Potrzebujemy:
- filety z kurczaka
- płatki migdałowe ( na dwa filety zużyłam 100g)
- jajko
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- oliwa

Piersi myjemy i lekko rozbijamy jak na kotlety. Do jajka dodajemy musztardę, sól i pieprz. Kurczaka panierujemy w jajku i płatkach migdałowych. Smażymy na odrobinie oliwy. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około 20 min aby "doszły".

Zielone Puree:
- ziemniaki
- pietruszka, może być lekko zwiędła ;)
- koperek
- łyżka masła
- sól, pieprz

Gotujemy ziemniaczki, odcedzamy i ugniatamy na puree. Pietruszkę i koperek miksujemy z masłem i dodajemy do ziemniaków.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Prosto i bardzo apetycznie! Urzekło mnie to zielone puree!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...