19 lutego 2012
Pieczony kurczak z rozmarynem i czosnkiem
Pachnący pieczony kurczak z rozmarynem i czosnkiem to idealne danie na sobotni lub niedzielny obiad.
Z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową stanowią zgrany zespół. Spróbujcie!
- 1 cały kurczak około 1,5 kg
- dwie gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ziemniaki
- oliwa
Kurczaka umyć i osuszyć. Do środka włożyć jedną gałązkę rozmarynu. Następnie nasmarować całego oliwą, solą i pieprzem, po nakłuwać gdzieniegdzie i wcisnąć w dziurki czosnek i mniejsze kawałki rozmarynu. Przełożyć do brytfanki. Ziemniaki pokroić na grubsze frytki, nasmarować oliwą i posypać solą morską.
Kurczaka piec około 2h *. Na pół godziny przed końcem dodać ziemniaki.
Podawać z surówką lub gotowanymi warzywami.
Smacznego!
* Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję się,że 1 kg mięsa pieczemy w 1 h + 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
moje smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy, przepis stworzony wprost dla mnie :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż miałam w zamyśle z tymi przyprawami, ale Twój kurczak przerósł moje wyobrażenia! :) Piękny!
OdpowiedzUsuń