23 maja 2011
Czekoladowe markizy
Mmmmm po pysznym obiedzie czas na pyszny podwieczorek. Czekoladowe markizy są poprostu mocno czekoladowe i dają wiele radości podczas jedzenia:) Ja na pewno wrócę do nich nie raz. Polecam!
Z przepisu wyszło mi 28 ciasteczek, czyli 14 markiz (czy tak to się odmienia?)
Składniki na ciastka:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki dobrego kakao
- 1 jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 szklanka ciemnego cukru muskovado
Na nadzienie:
- 100 g gorzkiej ciemnej czekolady
- pół paczki cukru waniliowego
- łyżka masła
Ciastka:
Masło utrzeć do białości, dodać cukier, następnie jajko cały czas ucierając.
Dodać suche składniki i zmiksować.
Z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, może trochę mniejsze i kłaść na blaszce z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Aby uzyskać ciekawy wzorek na ciastkach można rozpłaszczyć je za pomocą tłuczka do mięsa albo widelca. Piec około 8-10 minut w 200 stopniach. Należy jednak pilnować aby się przypaliły. Ostudzić.
Nadzienie:
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Poczekać jak czekolada ostygnie i przekładać nią ciastka.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oże być zwykły biały kryształ?
OdpowiedzUsuńja mam pytanie, czy cukier musi być ciemny czy ewentualnie może być zwykły biały kryształ? :)
OdpowiedzUsuńto jest ten sam komentarz co wcześniej tylko że w pełnej wersji :D bo wcześniej mi się komputer zaciął i dlatego taki niepełny ten wcześniejszy :)
G.:)
Oczywiście może być zwykły cukier, polecam jednak ten drobny do wypieków, łatwiej się uciera:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń