23 maja 2011

Czekoladowe markizy


Mmmmm po pysznym obiedzie czas na pyszny podwieczorek. Czekoladowe markizy są poprostu mocno czekoladowe i dają wiele radości podczas jedzenia:) Ja na pewno wrócę do nich nie raz.  Polecam!

Z przepisu wyszło mi 28 ciasteczek, czyli 14 markiz (czy tak to się odmienia?)

Składniki na ciastka:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki dobrego kakao
- 1 jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 szklanka ciemnego cukru muskovado

Na nadzienie:
- 100 g gorzkiej ciemnej czekolady
- pół paczki cukru waniliowego
- łyżka masła

Ciastka:
Masło utrzeć do białości, dodać cukier, następnie jajko cały czas ucierając.
Dodać suche składniki i zmiksować.
Z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, może trochę mniejsze i kłaść na blaszce z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Aby uzyskać ciekawy wzorek na ciastkach można rozpłaszczyć je za pomocą tłuczka do mięsa albo widelca. Piec około 8-10 minut w 200 stopniach. Należy jednak pilnować aby się przypaliły. Ostudzić.

Nadzienie:
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Poczekać jak czekolada ostygnie i przekładać nią ciastka.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. oże być zwykły biały kryształ?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam pytanie, czy cukier musi być ciemny czy ewentualnie może być zwykły biały kryształ? :)
    to jest ten sam komentarz co wcześniej tylko że w pełnej wersji :D bo wcześniej mi się komputer zaciął i dlatego taki niepełny ten wcześniejszy :)
    G.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście może być zwykły cukier, polecam jednak ten drobny do wypieków, łatwiej się uciera:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...