4 marca 2011
Kurczak na słodko-ostro z batatami
Jeden z moich ulubionych obiadów. Kurczak w ostrej papryce i miodzie, coś pysznego...
Przepis dla dwóch:
- 2 piersi z kurczaka
- po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej,wymieszane
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru brązowego
- sól
- jeden duży batat
- sproszkowany czosnek
- oliwa z oliwek najlepiej czosnkowa
Batat myjemy i kroimy na dość duże frytki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i czosnkiem. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Trzeba pilnować,żeby frytki się nie przypaliły. Mają być zarumienione i miękkie.
Piersi z kurczaka myjemy i odcinamy tłuszcz. Kroimy na kawałki, posypujemy papryką i solą i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy aż mięso będzie bardzo zarumienione i ściągamy z ognia. Do mięsa dodajemy cukier i miód i dokładnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na ogień i dalej podsmażamy kilka minut, aby cukier sie rozpuścił i oblepił dokładnie mięso.
Do kurczaka i frytek można podać surówkę z marchwi i jabłka.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny przepis!spróbowałam-smakował całej rodzine!dziękuje ci bardzo za nowy pomysł na obiad!a zdjęcia-rewelacja
OdpowiedzUsuńdziękuje i cieszę się, że smakowało!
OdpowiedzUsuńprzepyszne danie!!!!polecam
OdpowiedzUsuńzobaczyłam tę zdjęcia i aż poczułam smak tego dania!!super fotka!już biegnę do sklepu po składniki!mam straszną ochotę to ugotować
OdpowiedzUsuń