4 lutego 2012

Marchewkowa z mlekiem kokosowym





Po dłuugiej przerwie zapraszam do kucharzenia!

II Zimowy Festiwal Zupy
Na dobry początek polecam pyszną rozgrzewającą zupę marchewkową z dodatkiem mleka kokosowego. Słodka i delikatna od marchewki i mleka a zarazem pikantna dzięki odrobinie pieprzu cayenne.

Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- litr bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- sól i pieprz cayenne
- łyżka masła

W garnku na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną w grube plastry marchewkę i zalać bulionem. Gotować dopóki marchew nie zmięknie.
Całość zmiksować, dodać mleko i doprawić wedle uznania. I już:)
Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody lub mleka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...