24 lutego 2012
Pieczona faszerowana papryka
Dzisiaj danie wegetariańskie, nie, nie dlatego,że piątek. Czasem trzeba po prostu odpocząć od mięsa:) Przygotowałam dzisiaj papryki nadziewane kaszą manną, warzywami i fetą.
Składniki dla 4 osób, lub 2 baaardzo głodnych:)
- 5 papryk (kolorowe)
- szklanka kaszy manny
- 2 szalotki
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe ok. 12 sztuk
- pieczarki również ok. 12 sztuk
- kostka sera feta
- oliwa z oliwek
- szklanka gorącego bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Ponadto:
sos pomidorowy - zagotuj passatę pomidorową i przypraw pieprzem i solą.
Kaszę zalewamy bulionem,przykrywamy i czekamy aż wchłonie cały płyn.
Cztery papryki myjemy, suszymy, odcinamy 'kapelusze' i usuwamy gniazda. Następnie należy nasmarować oliwą.
Siekamy szalotkę, paprykę i pieczarki, pomidorki kroimy na pół. Smażymy na łyżce oliwy,jak warzywa puszczą soki, dusimy kilka minut.
Kaszę mieszamy z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem na końcu dodając pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek.
Gotowym farszem wypełniamy papryki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 20-30 minut w 170 stopniach. Należy jednak pilnować aby papryka się nie przypaliła.
Jeśli wytworzy się sos można nim polewać warzywa.
Paprykę polewamy gorącym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
robię taką samą tylko, że z kuskusem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Pieczona papryka smaczni napakowana - danie idealne! Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! I masz racje, czasem po prostu trzeba odpoczac od miesa. Na odpoczynek w takiej formie ja sie pisze!
OdpowiedzUsuńnaprawdę, smakowita ;]
OdpowiedzUsuńtaka letnia, wakacyjna.
Wspaniałe. Fajny farsz, podoba mi się jego skład. Ach te papryki muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń