29 września 2011

Drożdżówki z budyniem II

Kolejna wersja na drożdżówki z budyniem, tym razem zainspirowałam się tym przepisem i zdjęciami:)


Składniki na 8 bułeczek:
- 35 g roztopionego masła
- 125 ml mleka
- 12 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 35 g cukru
- 250 g mąki

Budyń przygotować z paczki bądź tego przepisu.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać po łyżce mąki i cukru i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i rozpuszczone drożdże. Wyrobić na elastyczne i świecące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1h.
Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pieścią. Podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotować według obrazków:




Zwinąć bułeczki i posmarować białkiem jajka. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Kocham drożdżówki z budyniem! Szkoda, że nie można ich jeść i jeść...;) Te wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z drożdżowych bułeczek najbardziej lubię właśnie te z budyniem, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne te drożdżówki i fajna instrukcja.

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie jajka?

    OdpowiedzUsuń
  5. To akurat przepis bez jajek:) polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...