4 marca 2011
Sernik z dulce de leche
Mmmm chyba najlepszy sernik jaki robiłam i jadłam!
Ciężki, mokry, mocno serowy z dodatkiem masy kajmakowej. Przepis od Pani Dorotki. Pycha!
Składniki:
Spód
- 200 g kruchych ciasteczek kakaowych
- 60 g masła roztopionego
Ciasteczka pokruszyć na drobny pył, dodać masło i dokładnie wymieszać. Okrągłą foremkę wyłożyć papierem , wsypać zmielone ciasteczka, wyrównać i odstawić.
Masa serowa
- 750 g sera mielonego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
- 3 jajka
- pół szklanki kremówki
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- łyżka mąki ziemniaczanej
Ser zmiksować z cukrem na gładką masę, cały czas miksując dodawać po kolei: jajka, ekstrakt, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę masy kajmakowej, zmiksować. Otrzymaną masę z dulce de leche wylać na spód z ciastek, na to masę serową i na wierzch resztę kajmaku. Patyczkiem robić esy-floresy aby powstał ciekawy wzorek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny.
Kiedy wystygnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dlugo nie moglam znalieżć ten przepis,kiedyś jadłam podobny u koleżanki i bardzo mi zasmakował,nareszcie upieklam go sama!wyszedł taki, jak napisałaś-cieżki,mocny i mocno serowy!!pycha!!
OdpowiedzUsuńPewnie jest strasznie słodki ale co tam...ku pamięci zapisany..zrobię w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślałam,że będzie bardzo słodki,ale wcale taki nie wyszedł. Zawsze możesz troszkę zmniejszyć ilość cukru pudru. Ale broń Boże nie masy kajmakowej :DDD
OdpowiedzUsuń