17 marca 2012
Zielone babeczki z kremem
Tak na prawdę to najzwyklejszy przepis na babeczki-muffinki. Zostało mi trochę barwnika po wczorajszych ciastkach a St. Patrick's Day jeszcze się nie skończył. W ten o to sposób powstały banalnie proste babeczki na podwieczorek.
Na 12 babeczek:
- 125 g masła
- 125 g mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- ekstrakt waniliowy
- barwnik (ja użyłam w żelu)
Na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 5 łyżek cukru pudru
- barwnik
Składniki na ciasto: utrzeć cukier z masłem, następnie dodać jajka, barwnik, ekstrakt i dalej ucierać.W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystko delikatnie mieszając.
Piec w papilotkach lub specjalnej foremce przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Krem: Ubić kremówkę na bardzo sztywną, dodać barwnik, cukier puder, serek i delikatnie wymieszać.
Ostudzone babeczki udekorować kremem i koniecznie schłodzić w lodówce. Wtedy krem stężeje.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne, a jaka żywa zieleń, wspaniałe, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMyślałam dzisiaj o czymś zielonym... już chyba wiem dlaczego ;)
OdpowiedzUsuńwow! na ten dzień idealne
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, bardzo wiosennie :)
OdpowiedzUsuńboskie babeczki!
OdpowiedzUsuńCiekawe babeczki i ten kolor :) wow!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń