18 kwietnia 2011

Bułki kajzerki

Jestem naprawdę dumna i mile zaskoczona ich wyglądem i smakiem. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Proste w przygotowaniu choć czasochłonne, bo trzeba czekać aż ciasto urośnie. Ale warto!

Jeszcze przed upieczeniem:


Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1  jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobiać przez 5 min. na elastyczne ciasto. Odstawić na 10 min, po czym znów wyrabiać kilka min. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Przełożyć do misy wysmarowanej oliwą i odstawić na godzinę. Po tym czasie podzielić na 8 kawałków (moim zdaniem można spokojnie na 10), formować kulki i kłaść na blaszkę. Można bułki lekko spłaszczyć, bo urosną. Przykryć i zostawić na 45 minut. Następnie końcówką ostrego małego noża robić nacięcia.
Można także posmarować jajkiem i posypać makiem, sezamem bądź siemieniem lnianym.

Piec 15 minut w 225 stopniach.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bułeczki upieczone:)
    Jedna porcja to troszkę mało,bo są przepyszne:)Polecam robić od razu z podwójnej porcji jeżeli chcecie by zostały na drugi dzień:)Pycha!Chrupiące z wierzchu,mięciutkie w środku...
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne bułeczki,ale tak bez drożdży

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...