1 marca 2011

Sałatka cesarska z kurczakiem

Najważniejszy w sałatce cesarskiej jest dressing, dla mnie musi ciężki i mieć bardzo intensywny smak. Sałatka sama w sobie jest prosta w wykonaniu, dlatego całą uwagę należy skupić na sosie. W oryginalnych przepisach dodaje się anchovies, ja jednak nie przepadam za rybami. Wolę wzbogacić smak sałatki dodając ocet balsamiczny i odrobinę ostrej musztardy.

Składniki na sałatkę:
- sałata lodowa 
- grillowana pierś z kurczaka
- cebula czerwona
- świeży ogórek
- pół zielonej papryki
- czerstwa biała bułka (na grzanki)

Sos:
- 2  łyżki jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 50 gram startego sera parmezan
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku 

Sałatę rwiemy na małe kawałki, cebule ogórek i paprykę kroimy wedle uznania i wszystko mieszamy. Przekładamy sałatkę do miseczek. Na wierzch kładziemy pokrojonego na plasterki kurczaka.
Ze składników na sos, wszystko oprócz czosnku, mieszamy ze sobą dokładnie, można za pomocą miksera, wciskamy czosnek i doprawiamy sos pieprzem.

Grzanki:
Kroimy bułkę  w kostkę i podsmażamy na patelni z masłem i odrobiną oliwy. Grzanki powinny się lekko zarumienić, po zdjęciu z patelni przełożyć na ręcznik papierowy i poczekać jak wystygną.

Przed samym podaniem polewamy sałatkę sosem i sypiemy na wierzch grzanki.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam tą salatkę!!dobry przepis!bardzo mi smakowal twój dressing

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna sałatka na kolacje!zrobiłam dzisiaj-jest smaczna,lekka,zdrowa i mało kaloryczna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...