2 marca 2011

Bułeczki z siemieniem lnianym

Pyszne, miękkie, lekko słodkie od miodu bułeczki śniadaniowe. Pasują do nich sery, wędliny jak również dżemy czy konfitury. Przepis pochodzi z tej strony.




Składniki na 16 bułeczek:
- 1 1/4 szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 3 łyżki miodu
- jajko
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mąki razowej
- pół szklanki zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży

Drożdże rozpuścić z 1/3 szklanki mleka, dodać miód i 2 łyżki mąki, odtsawić na 15 minut.
Do dużej miski przesiać mąki, dodać siemię lniane, drożdże, letnią wode, reszte mleka, sól i jajko.
Wyrobić ciasto i pod koniec dodać masło. Odstawić do wyrośnięcia.

Po tym czasie podzielić ciasto na 16 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Znów odstawić na ok. 30 min.
Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać siemieniem lnianym.
Piec 20 min  w 180 stopniach.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...