Jak Tłusty czwartek to pączki, a jak pączki to tylko z dżemem.
Trochę czasochłonne ale warto,bo to przecież jeden z nie wielu dni w roku kiedy zajadamy się pysznościami bez wyrzutów sumienia. Przynajmniej ja mam taką wymówkę:)
Polecam!
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 600 g mąki
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 70 g drobnego cukru
- 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki alkoholu (wódki, rumu itp.)
- szczypta soli
Ponadto olej do smażenia i dżem do nadziewania.
Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże zalać odrobiną ciepłego mleka, dodać łyżczkę cukru, wymieszać i odstawić na ok. 15min.
Po tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, na koniec dodając masło. Ciasto będzie się kleić ale nie poddawajcie się. Ja wyrabiałam 30 min.
Gotowe włożyć do czystej miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętość (1,5h).
Następnie wyłożyć ciasto na blat, rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm i wycinać szklanką krążki.
(Pączki mogą się wydawać małe,ale podczas smażenia bardzo puchną). Gotowe krążki zostawić na kilkanaście minut by trochę urosły. Potem smażymy pączki na głębokim tłuszczu, nie bardzo gorącym (175stopni), do zarumienienia, po kilka minut z każdej strony.
Usmażone układamy na ręczniku papierowym.
Nadziewanie
Kiedy pączki trochę wystygną możemy zacząć je nadziewać. Używamy do tego rękawa cukierniczego. Napełniamy pączki robiąc dziurkę z boku lub od góry, końcówką małej łyżeczki.
Lukier
Potrzebujemy całą szklankę cukru pudru, wlewamy 2-3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Polewamy pączki kiedy są już nadziane dżemem.
Smacznego!
spędziłam w kuchni pół dnia,bo jeszczę nigdy nie piekłam pączków,a chcalam zrobić tego cale mnóstwo i było warto!!bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuń