8 marca 2011

Chilli con carne


Niezawodne chilli con carne z przepisu Jamiego Olivera trochę zmodyfikowanego. Bardzo smaczne danie z produktów łatwo dostępnych. Świetnie smakuje z ryżem, ale można podawać z ziemniakami lub z świeżym chrupkim pieczywem. Polecam!


Składniki:
- pół czerwonej i pół białej cebuli
- marchew
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- puszka pomidorów posiekanych bez skórki
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oliwa
- ocet balsamiczny
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonego kminu
- łyżeczka mielonego chilli
- sól i pieprz

Ponadto ryż i rukola.

Cebulę, marchew, paprykę drobno posiekaj. Wrzuć warzywa na głęboką patelnie i podsmażaj kilka minut aż zmiękną, pod koniec wsyp przyprawy. Dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz pomidory.
Następnie wrzuć mięso, dzieląc drewnianą łyżką posklejane kawałki. Dopraw odrobiną octu balsamicznego oraz solą i pieprzem. Zalej całość szklanką wody, zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien być gęsty, na koniec dodałam dwie łyżki przecieru pomidorowego.
Podawaj na gorąco przyozdobione świeżą rukolą.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. twój przepis mi sie bardzie podoba,bo J.Oliver ma skladniki które nie można znalieżć w Polsce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...