Ja polecam do niej chrupiącą bagietkę.
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
-mała czerwona cebula
-2x puszki pomidorów bez skórki
-listki świeżej bazylii
-mały słoiczek przecieru pomidorowego
-łyżka oliwy z oliwek
-ząbek czosnku
-600 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
-świeżo zmielony pieprz
-pół szklanki chudego mleka (o temp. pokojowej)
W rondlu podgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebule, gdy się zrumieni dodajemy stary czosnek i wrzucamy pomidory z puszki. Podsmażamy przez kilka minut aż większość soku wyparuje.
Następnie zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przecier, posiekaną bazylię i gotujemy ok 30 min.
Kiedy pomidory zmiękną miksujemy zupę na gładką masę i doprawiamy pieprzem. Zdejmujemy zupę z ognia i do szklanki z mlekiem wlewamy kilka łyżek zupy delikatnie mieszając. Następnie całość dodajemy do zupy. Dzięki temu mleko nam się nie zważy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]