Humus (oryginalnie hummus) przywędrował z kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to pasta przygotowana głównie z przetartej ciecierzycy i przypraw, pasuje do pieczywa i różnego rodzaju przekąsek.
Skladniki:
- puszka ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę. Jeśli ktoś lubi eksperymentować może dodać np. suszone pomidory, posiekaną kolendrę czy pietruszkę.
ale super przepis!!jest prosty,a potrawa bardzo smaczna!szkoda,że nie ma zdjęcia,bo wychodzą ci rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńjestem weganką i uwielbiam humus!tylko nigdy jeszczę go nie robiłam .postanowilam spróbować,tylko nie moglam znaliżc ciecierzycy w puszce i musiałam kupić z ziarnach i dluuuugo gotować!a reszta- tak jak ty napisalaś i mam teraz przepyszne danie na kilka dni
OdpowiedzUsuń