1 marca 2011

Humus

Humus (oryginalnie hummus) przywędrował z kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to pasta przygotowana głównie z przetartej ciecierzycy i przypraw, pasuje do pieczywa i różnego rodzaju przekąsek.

Skladniki:
- puszka ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku

Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę. Jeśli ktoś lubi eksperymentować może dodać np. suszone pomidory, posiekaną kolendrę czy pietruszkę.

2 komentarze:

  1. ale super przepis!!jest prosty,a potrawa bardzo smaczna!szkoda,że nie ma zdjęcia,bo wychodzą ci rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem weganką i uwielbiam humus!tylko nigdy jeszczę go nie robiłam .postanowilam spróbować,tylko nie moglam znaliżc ciecierzycy w puszce i musiałam kupić z ziarnach i dluuuugo gotować!a reszta- tak jak ty napisalaś i mam teraz przepyszne danie na kilka dni

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...