Jego głównym składnikiem jest awokado i to dzięki niemu ma taki piękny zielony kolor. Pasuje do wszystkich potraw kuchni meksykańskiej i jest doskonałym dipem dla słonych przekąsek czy surowych warzyw.
Ja pierwszy raz spróbowałam tego sosu z nachosami i dla mnie wygrywa nawet z sosem serowym. Polecam.
Składnik:
- 2 sztuki awokado
- limonka
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- średni pomidor
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Obrane i wypestkowane awokado pokroić na kawałki i wrzucić z resztą składników do miksera i zmiksować na gładką masę. Sok z limonki jest ważnym elementem gdyż dzięki niemu awokado zachowa swój kolor.
Do sosu można również dodać papryczki chilli.
dziś zaprosiłam koleżanki na babski wieczór i zaskoczę je nowym sosem do nachos
OdpowiedzUsuń