1 marca 2011

Pesto

* 'Pesto - zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.
Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i itp.
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.'

Przepis na słoiczek 200 ml.

Pesto zielone:                                                                                       Pesto czerwone:
- 4 łyżki oliwy z oliwek                                                                  - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki świeżej bazylii                                                           - słoik suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku                                                                             - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu                                                      - 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków piniowych                                                   - strączek ostrej papryczki
                                                                                                                - łyżeczka octu balsamicznego


Wszsytko oprócz oliwy miksujemy na koniec stopniowo dodajemy 2 łyżki oliwy.
Przekładamy pesto do czystego słoiczka zalewamy resztą oliwy i szczelnie zamykamy.
Możemy schować do lodówki, wtedy należy spożyć pesto w ciągu tygodnia. 
Jeśli chcemy mieć je na dłużej wystarczy sloiczek wrzucić do zamrażalki.

* Definicja pochodzi z tej strony.

1 komentarz:

  1. mmmmm-pycha!zrobiłam na obiad z makaronem i mój mąż,ktory lubi tylko mięso poprosił mnie,że bym ugotowała to jeszcze jutro

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...