4 marca 2011

Kurczak na słodko-ostro z batatami


Jeden z moich ulubionych obiadów. Kurczak w ostrej papryce i miodzie, coś pysznego...

Przepis dla dwóch:
- 2 piersi z kurczaka
- po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej,wymieszane
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru brązowego
- sól
- jeden duży batat
- sproszkowany czosnek
- oliwa z oliwek najlepiej czosnkowa

Batat myjemy i kroimy na dość duże frytki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i czosnkiem. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Trzeba pilnować,żeby frytki się nie przypaliły. Mają być zarumienione i miękkie.

Piersi z kurczaka myjemy i odcinamy tłuszcz. Kroimy na kawałki, posypujemy papryką i solą i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy aż mięso będzie bardzo zarumienione i ściągamy z ognia. Do mięsa dodajemy cukier i miód i dokładnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na ogień i dalej podsmażamy kilka minut, aby cukier sie rozpuścił i oblepił dokładnie mięso.

Do kurczaka i frytek można podać surówkę z marchwi i jabłka.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetny przepis!spróbowałam-smakował całej rodzine!dziękuje ci bardzo za nowy pomysł na obiad!a zdjęcia-rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuje i cieszę się, że smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne danie!!!!polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. zobaczyłam tę zdjęcia i aż poczułam smak tego dania!!super fotka!już biegnę do sklepu po składniki!mam straszną ochotę to ugotować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...