7 marca 2012

Makaronowe muszle z mięsem, fetą i sosem pomidorowym





Kilka dni mnie nie było, a wszystko przez zdradliwy kaszelek Młodego. Na szczęście co było minęło :)


Mój dzisiejszy obiad to połączenie makaronu z fetą a to jest mistrzostwo, a sos pomidorowy do tego ? Hmmm podwójne mistrzostwo.
Przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają makaron i mają na jego punkcie bzika, tak jak ja :)

Potrzebujemy na 3 porcje:
- 20 sztuk makaronu muszle conchiglioni
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- kostka sera feta
- 2 łyżeczki pesto zielonego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szalotka lub pół czerwonej cebuli
- passata pomidorowa
- garść szpinaku
- sól, pieprz
- oliwa

Jeśli się sprężymy i przygotujemy sobie wszystko wcześniej to zrobimy ten obiad w około 40 minut.

Najpierw gotujemy makaron al dente. Ugotowany przekładamy do żaroodpornego nasmarowanego oliwą naczynia. Nie nakładając muszli na siebie.
Potem smażymy cebulkę i mięso pod koniec dodając połowę kostki fety i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy. Mięso mielimy za pomocą blendera na pastę.
Każdą muszelkę nadziewamy naszym farszem za pomocą łyżeczki.
Możemy włączyć piekarnik na 130 stopni.
Teraz czas na sos. Passatę pomidorową mieszamy z posiekanym szpinakiem i pesto, doprawiamy do smaku i zalewamy nasz makaron.
Na wierzch sypiemy pokruszoną fetę i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Gotowe.



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji :

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie .....jak tak patrzę to czuję ten zapach i smak :DD

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie nadziane muszelki muszę być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, zdecydowanie mistrzowskie polaczenie! Takie muszelki mozna nadziac na milion spsosobow i kazdy bedzie dobry.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...