Tradycyjne i klasyczne danie włoskie. Aglio znaczy czosnek a olio oliwę. Z reguły serwowane ze spaghetti, z dodatkiem świeżej pietruszki i sera parmezan.
Pyszne, proste i tanie danie. Polecam!
Potrzebujemy:
- makaron spaghetti
- pęczek świeżej pietruszki
- ząbek czosnku
- dobrej jakości oliwę
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Wstawiamy makaron i gotujemy al dente. W tym samym czasie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Pietruszkę, czosnek, oliwę i uprażony słonecznik miksujemy za pomocą blendera. Jeśli nie mamy to możemy wszystko drobno posiekać. Doprawiamy.
Ugotowany makaron mieszamy z naszym pesto pietruszkowym i podgrzewamy przez chwilę np. na patelni lub w garnku w którym gotował się makaron. Przyozdabiamy ziarnami słonecznika i listkami pietruszki.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
dodałaś banerek ale nie dodałaś przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńaaah gapa ze mnie, dziękuję. Już dodałam, czekam za akceptacją ;]
OdpowiedzUsuńznam tę wersję bez słonecznika ;) pycha
OdpowiedzUsuńtaki mały dodatek ode mnie :]
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najpyszniejsze! Podoba mi sie dodatek slonecznika - lubie, jak cos chrupie :)
OdpowiedzUsuń