16 marca 2012
Tarta z karmelizowaną cebulką i kozim serem
Pyszna! Po prostu :)
Połączenie słodkiej karmelizowanej czerwonej cebulki i serka koziego to ostatnio moje ulubione. Jakiś czas temu robiliśmy pizzę (nie zdążyłam ze zdjęciami) a teraz padło na tartę.
Do przepisu można dodać np. grillowanego kurczaka, kiełbaskę, szpinak ...
Ważne żeby było dużo cebulki i sera.
Spróbujcie,bo warto.
Na tartę o średnicy 23cm:
Ciasto * :
- 120 g mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
- żółtko jaja
Składniki zagnieść na ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek większy niż nasza forma, przekładamy delikatnie do formy, nakłuwamy spód widelcem i podpiekamy przez 15-20 minut w 190 stopniach. Jeśli komuś przeszkadza,że ciasto się 'wybrzusza' można przykryć je folią i obciążyć np. fasolą.
Nadzienie:
- 4 duże czerwone cebule
- ser kozi (u mnie w roladzie)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki brązowego cukru
- tymianek
- ulubione mięso np. grillowany kurczak lub kiełbasa np. chorizo albo pepperoni, salami
- oliwa
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnie, sypiemy sól i podsmażamy na łyżce oliwy dopóki cebula nie puści soków. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Smażymy jeszcze przez chwilę, cebulka powinna być miękka.
Na upieczony i wystudzony spód tarty układamy mięso, cebulkę, na wierzch kroimy ser, posypujemy tymiankiem i pieprzem. Zapiekamy kilka minut, tylko aby ser się rozpuścił.
* Moja uwaga: Ciasto z tego przepisu wychodzi cieniutkie i bardzo kruche
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Widzisz teraz, będę szukać wszędzie prawdziwy kozi ser ehh ;) wygląda pięknie
OdpowiedzUsuń