9 kwietnia 2011

Spaghetti Bolognese

Moje ulubione danie. Proste i szybkie w wykonaniu. No a najważniejsze,że można się najeść mała porcją, bo jest bardzo sycące.

Składniki:
-250 g mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe)
- 2 puszki pomidorów, posiekanych, bez skórki
- oliwa z oliwek
- mała czerwona cebula
- pieprz, sól
- kilka listków świeżej bazyli
- makaron spaghetti



Mięso myjemy, rozdzielamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni. Jak zacznie się rumienić dodajemy posiekaną drobno cebulę. Może się zdarzyć,że mięso zacznie puszczać wodę, należy ją wtedy odcedzać co jakiś czas. Kiedy mięso i cebulką są zarumienione dodajemy pomidory, posiekaną bazylię, zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 min.
W tym czasie możemy wstawić makaron.
Sos bolognese jest gotowy kiedy pomidory i cebula zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Ugotowany makaron odcedzamy, ale nie zalewamy zimną wodą. Dzięki temu sos łatwiej połączy się z makaronem.
Polewamy makaron sosem, przyozdabiamy bazylią.
Danie można posypać serem, najlepiej parmezanem i podawać z grzanką czosnkowa.

Gorąco polecam. Smacznego!

1 komentarz:

  1. moja dziewczyna byla zachwycona,jak zrobilem jej spagetti twojego przepisu.przyznam sie ,że umiem zagotować tylko wodę,ale na naszą 1 rocznicę postanowiłem coś upichcić,no i byłem póżniej nagrodzony gorącym bużakiem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...