21 kwietnia 2011
Carbonara
Nie jest to z pewnością dietetyczny obiad,ale warty grzechu. Uwielbiam tak proste i szybkie dania, przygotowanie go to zaledwie tyle ile ugotowanie makaronu.
Polecam!
Przepis dla 2 osób:
- 150 ml śmietanki kremówki
- garść startego żółtego sera, u mnie cheddar
- garść startego parmezanu
- 1 jajko
- 120 gram pokrojonego boczku
- połowa czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- makaron np. penne lub spaghetti
Wstawiamy makaron i gotujemy według opisu na opakowaniu.
Boczek i cebulkę podsmażamy na patelni do zrumienienia. W tym czasie w misce rozbijamy jajko, dodajemy sery,śmietankę,wciskamy czosnek i mieszamy wszystko razem. Wlewamy gotowy sos na patelnie do boczku i cebulki i podsmażamy do momentu aż ser się rozpuści a jajko zetnie. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy śmietankę, jeśli za rzadki-ser. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedzamy ale nie zalewamy zimną wodą. Wrzucamy go do naszego sosu i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Po przełożeniu na talerz możemy posypać parmezanem i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo dobra ta carbonara;-)ja spóbowalam dodać 3 jajka i same żółtka!wyszło bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńja czasem dodaje jedna lub dwie pokrojone w kostke piersi z kurczaka, oczywiscie reszta skladnikow bez zmian.
OdpowiedzUsuń