26 kwietnia 2011
Sernik królewski
Kolejny wspaniały sernik z przepisu p. Doroty. Ciężki, mokry i bardzo smaczny z czekoladowym spodem i wierzchem. Polecam!
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową i starczają na bardzo dużą blachę. Ja piekłam z połowy porcji w kwadratowej blaszce o boku 23cm i wyszedł bardzo wysoki.
Składniki na ciasto:
- pół kilo mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- jajko
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na min.3h.
Składniki na masę serową:
- 2 kg mielonego serka, najlepiej gotowego na sernik
- 10 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1,5 kostki masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Wszystkie składniki, oprócz białek, zmiksować na gładką masę na koniec dodając ubitą pianę z białek delikatnie mieszając.
Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wysypać nim dno formy. Następnie nałożyć masę serową i zetrzeć drugą część.
Piec około godziny w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
udało sie!pierwszy raz w życiu robilem sernik!znalazlem twój przepis,wydawal sie łatwy i spróbowałem!wyszedł bardzo smaczny!cała rodzina była zachwycona
OdpowiedzUsuńPolecaam ;]]ale ciasto!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik i jestem bardzo zadowolona. Jest pyszny. polecam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik i jestem bardzo zadowolona. Jest pyszny. polecam. wygląda smacznie Zrobiłam dzisiaj bardzo udany przepis dziękuje i polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńJa robiłam już z tego przepisu wiele razy. Coś wspaniałego - sernik wyssoki na 7cm, wilgotny i pyszny. Dzisiaj też zrobię - mąż już oddziela białka...
OdpowiedzUsuńsuper sernik!
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka cieknie :) jutro zrobię ten sernik :))
OdpowiedzUsuń