23 kwietnia 2011
Babka
Babka w sam raz na Wielkanoc, puszysta, mięciutka i lekko wilgotna. W dodatku z ładnym wzorkiem. Miała być zebra, choć u mnie wyszło więcej ciemnego ciasta. Mam 'odwrotną' zebrę:)
Przepis od p. Dorotki z jej bloga.
Składniki:
- 5 jajek oddzielnie białka i żółtka
- szklanka wody gazowanej
- szklanka oleju słonecznikowego
- szklanka cukru
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast, u mnie waniliowy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka.
Mąkę, aromat, wodę i olej dodawać do ciasta stopniowo po kolei, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej przesiać kakao, do drugiej mąkę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem następnie nabierając ciasto łyżką na przemian ciemne i jasne nakładać do środka.
Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu można polać czekoladą, ja polałam ciemną i białą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
koniecznie muszę spróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń