27 lutego 2011

Kabobs z kurczaka



Doskonałe połączenie miodu i cytryny pasuje również do potraw wytrawnych.  I tak w przypadku kabobs czyli szaszłyków wyszedł mi nowy pomysł na obiad. Kurczak w sosie miodowo-cytrynowym smakuje trochę orientalnie i zaskakująco dobrze. Pasuje do tego ryż przyprawiony kurkumą i  imbirem.


Przepis dla dwóch osób.

Składniki na 6 szaszłyków:
-dwa filety z kurczaka
-jedna cytryna
-dwie łyżki miodu płynnego
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
Ponadto patyczki do szaszłyków.







Filety umyć i pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą i pieprzem i nabijać na patyczki tak aby pasek mięsa tworzył litere 'S'.  Z miodu, soku z całej cytryny i oliwy sporządzić sos. Kabobs ułożyć na grillu lub na ruszcie w piekarniku i posmarować sosem. W połowie pieczenia/smażenia obrócić i ponownie posmarować.
Gdy mięso się zarumieni jest gotowe.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. postanowiłem zrobić niespodziankę swojej dziewczynie i ugotowalem kabobs wedluk twojego przepisu.wyszedl baaaardzo smaczny!!a dziewczyna byla zachwycona,pokazalem jej twoj blog i teraz ona upiecze mi twój sernik.czekamy na nowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo się cieszę! mam nadzieję,że sernik wyszedł pyszny! w sumie jestem pewna! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...