6 września 2011
Włoska zupa krem z ciecierzycy
Pyszna,aromatyczna, pachnąca rozmarynem i czosnkiem a zarazem delikatna i aksamitna!
Na 4 porcje:
- 2 puszki ciecierzycy (każda po 400g)
- puszka pomidorów z sokiem
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- śmietanka
- oliwa
W garnku na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, do tego wrzucić gałązkę rozmarynu. Kiedy po kuchni rozejdzie się niesamowity aromat dodać puszkę pomidorów razem z sokami i zalać bulionem. Gotować przez 15 minut. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i gotować jeszcze 5 minut. Wyciągnąć rozmaryn i zmiksować zupę. Ja na koniec dodałam śmietankę,żeby zupa była bardziej delikatna,można to oczywiście pominąć.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Swietna, szybka i sycaca zupka. Zapisuje przepis, przyda sie na chlodne, jesienne wieczory.
OdpowiedzUsuńale pyszna kolorystyka!
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy, świeży rozmaryn oddaje mnóstwo aromatu.
OdpowiedzUsuń