6 września 2011

Włoska zupa krem z ciecierzycy


Pyszna,aromatyczna, pachnąca rozmarynem i czosnkiem a zarazem delikatna i aksamitna!

Na 4 porcje:
- 2 puszki ciecierzycy (każda po 400g)
- puszka pomidorów z sokiem
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- śmietanka
- oliwa

W garnku na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, do tego wrzucić gałązkę rozmarynu. Kiedy po kuchni rozejdzie się niesamowity aromat dodać puszkę pomidorów razem z sokami i zalać bulionem. Gotować przez 15 minut. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i gotować jeszcze 5 minut.  Wyciągnąć rozmaryn i zmiksować zupę. Ja na koniec dodałam śmietankę,żeby zupa była bardziej delikatna,można to oczywiście pominąć.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Swietna, szybka i sycaca zupka. Zapisuje przepis, przyda sie na chlodne, jesienne wieczory.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zupy, świeży rozmaryn oddaje mnóstwo aromatu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...