16 września 2011

Chlebek bananowo-cytrynowy

                                                 
                                                         Bananowy song
W związku z akcją "Bananowy Song" polecam:

pyszny i prosty chlebek bananowo-cytrynowy. Idealny do herbatki:)


Składniki:
- 3 dojrzałe banany (2+1)
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka jasnego cukru brązowego
- 4 jajka
- 100 g masła, miękkiego
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku oraz 2 roztarte banany. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sok i skórkę z cytryny. Całość przelać do keksówki i piec około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Na 10 przed końcem pieczenia, pokroić cieniutko banana i ułożyć go na wierzchu chlebka.

Po wystudzeniu można polać lukrem cytrynowym bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Dodałam do ulubionych.
    Co wchodzę na Twój blog to ten sernik z górnego zdjęcia, tak na mnie łypie,że cała się ślinię:D:D:d

    OdpowiedzUsuń
  2. haha no to polecam go zrobić w końcu :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...