16 września 2011
Chlebek bananowo-cytrynowy
W związku z akcją "Bananowy Song" polecam:
pyszny i prosty chlebek bananowo-cytrynowy. Idealny do herbatki:)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (2+1)
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka jasnego cukru brązowego
- 4 jajka
- 100 g masła, miękkiego
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku oraz 2 roztarte banany. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sok i skórkę z cytryny. Całość przelać do keksówki i piec około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Na 10 przed końcem pieczenia, pokroić cieniutko banana i ułożyć go na wierzchu chlebka.
Po wystudzeniu można polać lukrem cytrynowym bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Etykiety:
Babki i ciasta ucierane,
banany,
Ciasta z owocami,
cytryna,
mąka razowa,
owoce
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dodałam do ulubionych.
OdpowiedzUsuńCo wchodzę na Twój blog to ten sernik z górnego zdjęcia, tak na mnie łypie,że cała się ślinię:D:D:d
haha no to polecam go zrobić w końcu :)))
OdpowiedzUsuńjest niezwykle kuszący :-)
OdpowiedzUsuńOj kusi, bardzo kusi... :)
OdpowiedzUsuń