9 września 2011
Ciastka z kawałkami czekolady (Chocolate chip cookies*)
Czy może być lepsze połączenie od kruchego ciastka z ciemną czekoladą i ciągnącymi się kawałkami krówki? Chyba nie:) Po przejrzeniu dziesiątek przepisów na takie ciastka postanowiłam poeksperymentować i stworzyć swój własny przepis. Zapraszam!
Składniki na 18 dużych ciastek:
- 2 szklanki mąki
- szklanka miękkiego cukru brązowego
- kostka masła - 200g
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g ciemnej czekolady posiekanej, można użyć groszków czekoladowych
- 100 g posiekanych cukierków ''krówek''
Można również dodać posiekane orzechy, owsiankę czy suszone owoce.
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto. Pod koniec dodać czekoladę i krówkę. z ciasta uformować dwa wałeczki o średnicy około 3-4 cm zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie pokroić ciasto na talarki o grubości 1,5 cm. Gotowe układać w sporych odległościach**na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Poczekać jak ostygną i wcinać!!!
* Chocolate chip cookies - tradycyjne amerykańskie ciastka, łączące masło z brązowym oraz białym cukrem i oczywiście czekoladą.
**Uwaga- ciastka lepiej kroić grubo, bo bardzo się ''rozpływają'' podczas pieczenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rewelacyjne ! Zrobię przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam za własny przepis;) poproszę 2 do zimnego mleczka;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rewelacja
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka :) mogę się poczęstować?
OdpowiedzUsuńJak fanka wszelakich ciasteczek, zapisuję przepis do wypróbowania, bo smakowicie wyglądają :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, są przepyszne! idelane do szklanki mleka :)
OdpowiedzUsuń