9 września 2011

Ciastka z kawałkami czekolady (Chocolate chip cookies*)


Czy może być lepsze połączenie od kruchego ciastka z  ciemną czekoladą i ciągnącymi się kawałkami krówki? Chyba nie:) Po przejrzeniu dziesiątek przepisów na takie ciastka postanowiłam poeksperymentować i stworzyć swój własny przepis. Zapraszam!

Składniki na 18 dużych ciastek:
- 2 szklanki mąki
- szklanka miękkiego cukru brązowego
- kostka masła - 200g
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g ciemnej czekolady posiekanej, można użyć groszków czekoladowych
- 100 g posiekanych cukierków ''krówek''
Można również dodać posiekane orzechy, owsiankę czy suszone owoce.

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto. Pod koniec dodać czekoladę i krówkę. z ciasta uformować dwa wałeczki o średnicy około 3-4 cm zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie pokroić ciasto na talarki o grubości 1,5 cm. Gotowe układać w sporych odległościach**na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Poczekać jak ostygną i wcinać!!!

* Chocolate chip cookies - tradycyjne amerykańskie ciastka, łączące masło z brązowym oraz białym cukrem i oczywiście czekoladą.

**Uwaga- ciastka lepiej kroić grubo, bo bardzo się ''rozpływają'' podczas pieczenia.

6 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ! Zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam za własny przepis;) poproszę 2 do zimnego mleczka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciasteczka :) mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak fanka wszelakich ciasteczek, zapisuję przepis do wypróbowania, bo smakowicie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasteczka, są przepyszne! idelane do szklanki mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...