21 maja 2011

Ciasto marchewkowe

Co niektórzy pewnie się krzywią na myśl o cieście z marchewką, ale zapewniam, że warto spróbować. Marchewka nadaje słodyczy i koloru. Ciasto jest miękkie, puszyste, lekko wilgotne i banalnie proste. Pycha!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 3 średnie marchewki, starte
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- garść posiekanych orzechów włoskich

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać kolejno przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i na koniec już bez miksowania marchewkę z orzechami.
Całość przełożyć do okrągłej lub kwadratowej blaszki i piec 40 minut w 170 stopniach.
Kiedy ciasto przestygnie można polać je polewą czekoladową, kremowym serkiem lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...