25 maja 2011
Jagodzianki
Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem herbaty, przywodzą na myśl wyjazdy do dziadka i jego przepyszne jagodzianki. Trochę czasochłonne ale warto!
Przepis na jagodzianki od p. Doroty.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta soli
- jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 300 g jagód (u mnie borówki amerykańskie)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na farsz mieszamy.
Mąkę łączymy z drożdżami i solą, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Może się kleić. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 kawałków (ja zrobiłam 10 sporych jagodzianek).
Formujemy w kulki i odstawiamy na 15 minut. Następnie bierzemy każdą kulę, rozpłaszczamy ją ręką bądź wałkiem, na środek nakładamy czubatą łyżkę farszu. Zlepiamy jak pierogi i kładziemy złączeniem do dołu na blaszce do pieczenia. Zostawiamy nasze bułeczki na 45 minut.
Potem pieczemy około 15 minut w 220 stopniach. Nie należy się martwić jeśli trochę soku wypłynie.
Jak przestygną polukrować.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super wyglądaja i napewno są smaczne!
OdpowiedzUsuń