22 kwietnia 2011

Kotleciki rybne

Wiadomo,że ryby są zdrowe i powinno się je jeść przynajmniej 3 razy tygodniowo. Gorzej mają osoby, w tym ja, które za rybami nie przepadają. Dlatego staram przyrządzać potrawy aby były naprawdę dobre a smak ryby nie dominował:)
Przepis na 6 kotlecików.
Składniki:
- 2 filety z łososia (około 250g)
- puszka ciecierzycy (400g)
- pół średniej cebuli
- 2 czubate łyżki przyprawy do ryby

Ponadto jajko oraz bułka tarta do panierki.

Łososia gotujemy w wodzie, tylko do momentu jak zmieni kolor. Studzimy. Rozdrabniamy na małe kawałeczki.
Do miski wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i rozdrabniamy ją widelcem lub praską do ziemniaków, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przyprawę do ryb i ostudzonego łososia. Rękami mieszamy wszystkie składniki aby powstała jednolita masa, jeśli jest za sucha można dodać trochę oliwy.
Z masy lepimy kotleciki, okrągłe krążki obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy do zrumienienia.
Podawać np. z zielonym groszkiem i sałatką.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. bardzo dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubie ryby,ale wyglądało to danie tak apetycznie,że postanowiłam spróbować i wyszło super smacznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...