18 kwietnia 2011

Ciasto cytrynowe

Mocno cytrynowe, szybkie i proste ciasto. Smakuje jak babka, jest może bardziej wilgotne.
 Pyszne, polecam! Przepis z tej strony.


Składniki:
- 1,5 szklanki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki gęstej śmietany
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z 3 cytryn
- 6 łyżek roztopionego masła

Mąkę, proszek i cukier wymieszać w głębokiej misce. Dodać lekko roztrzepane jajka i zmiksować mikserem.
W rondelku, do stopionego, ostudzonego masła dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Następnie dodać do reszty ciasta i ponownie wszystko razem zmiksować, ale nie za długo.
Ciasto przelać do formy keksowej, ja niestety użyłam okrągłej formy z kominem i okazała się za duża (za mało ciasta jak na tak dużą formę).

Piec około 30-40 minut w 175 stopniach. Ostudzone polać lukrem z dodatkiem skórki cytrynowej.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dodaję do ulubionych, ciasto zapowiada się na bardzo smaczne, jak zrobię to napiszę Ci z jaki był efekt końcowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. no i zrobiłam!jestem zachwycona smakiem!upiekę jeszczę raz na niedzielny obiad że by zadziwić rodziców!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...