Mega puszyste ciasto z dodatkiem jogurtu i soku z cytryny z ulubionymi owocami,najlepiej sezonowymi. Idealne na leniwe weekendy :)
Na dużą blachę:
- 500 g mąki pszennej
- 600 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 160 ml oleju słonecznikowego
- szklanka drobnego cukru
- cytryna
- 500 g owoców np. moreli, truskawek, malin, wiśni, śliwek
- 2 łyżeczki sody
Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą. Do drugiej wbijamy jajko, dodajemy cukier i olej, sok i skórkę z cytryny, mieszakmy trzepaczką, stopniowo dodając jogurt.
Mieszamy z mąką. Ciasto może wyglądać jakby się zważyło, ale nie należy się tym przejmować. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy owoce.
Pieczemy w dużej foremce 20x30 (albo nawet 30x40) w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę.
*przepis z www.mojewypieki.com
Jakie piękne ciasto, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszny,jeszcze nie robiłam z morelami.
OdpowiedzUsuń