22 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z morelami i nutą cytrynową









Mega puszyste ciasto z dodatkiem jogurtu i soku z cytryny z ulubionymi owocami,najlepiej sezonowymi. Idealne na leniwe weekendy :)

Na dużą blachę:

- 500 g mąki pszennej
- 600 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 160 ml oleju słonecznikowego
- szklanka drobnego cukru
- cytryna
- 500 g owoców np. moreli, truskawek, malin, wiśni, śliwek
- 2 łyżeczki sody

Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą. Do drugiej wbijamy jajko, dodajemy cukier i olej, sok i skórkę z cytryny, mieszakmy trzepaczką, stopniowo dodając jogurt.
Mieszamy z mąką. Ciasto może wyglądać jakby się zważyło, ale nie należy się tym przejmować. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy owoce.

Pieczemy w dużej foremce 20x30 (albo nawet 30x40) w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę.


*przepis z www.mojewypieki.com

2 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...