16 czerwca 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami




Puszysty, delikatny sernik na zimno z brzoskwiniami przygotowany z okazji irlandzkiego Dnia Ojca.

Składniki:
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- duża puszka brzoskwiń, oczywiście w sezonie najlepiej użyć świeżych
- 1kg serka twarogowego zmielonego
- 250 ml śmietanki kremówki
- biszkopty

*Opcjonalnie cukier, ja nie dodałam, bo galaretki były słodzone.

Galaretki rozpuszczamy w połowie podanej na opakowaniu wody, odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę, a 1/4 brzoskwiń drobno siekamy.
Ser miksujemy na wolnych obrotach z wystudzoną galaretką, potem dodajemy ubitą śmietanę oraz posiekane brzoskwinie i mieszamy łyżką.

Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową, na dno układamy biszkopty (biszkopty dodatkowo nasączyłam syropem po brzoskwiniach). Na biszkopty delikatnie wylewamy masę serową i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 3h, a najlepiej całą noc.
Kiedy sernik stężeje ozdabiamy go brzoskwiniami.

Smacznego!

P.S Następnym razem robię z truskawkami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...