16 czerwca 2013
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Puszysty, delikatny sernik na zimno z brzoskwiniami przygotowany z okazji irlandzkiego Dnia Ojca.
Składniki:
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- duża puszka brzoskwiń, oczywiście w sezonie najlepiej użyć świeżych
- 1kg serka twarogowego zmielonego
- 250 ml śmietanki kremówki
- biszkopty
*Opcjonalnie cukier, ja nie dodałam, bo galaretki były słodzone.
Galaretki rozpuszczamy w połowie podanej na opakowaniu wody, odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę, a 1/4 brzoskwiń drobno siekamy.
Ser miksujemy na wolnych obrotach z wystudzoną galaretką, potem dodajemy ubitą śmietanę oraz posiekane brzoskwinie i mieszamy łyżką.
Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową, na dno układamy biszkopty (biszkopty dodatkowo nasączyłam syropem po brzoskwiniach). Na biszkopty delikatnie wylewamy masę serową i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 3h, a najlepiej całą noc.
Kiedy sernik stężeje ozdabiamy go brzoskwiniami.
Smacznego!
P.S Następnym razem robię z truskawkami ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]