14 czerwca 2013

Chleb żytnio-razowy na zakwasie





Najpyszniejszy chleb powszedni. Od kilku miesięcy piekę go 2 razy w tygodniu i w końcu doszłam do perfekcji i mogę się pochwalić przepisem.
Chleb żytnio-razowy z ziarnami, tylko na samym zakwasie. Długo zachowuje świeżość dlatego z powodzeniem można upiec dwa bochenki. Jeden warunek - dobry zakwas :)


Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn
360g mąki żytniej chlebowej
300g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc, najlepiej 8-12h.

Ciasto właściwe
- 230g mąki żytniej chlebowej
- 150g mąki pszennej razowej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400g wody
- łyżka soli
- po szklance nasion słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego (odłożyć trochę do posypania chleba)
- zaczyn

Jeśli macie młody zakwas można dodać szczyptę drożdży instant.

Składniki połączyć, wyrabiać mikserem z hakiem lub po prostu wymieszać dokładnie drewnianą łyżka i pozostawić w misce do podwojenia objętości. Około 3-4h. Wszystko zależy od aktywności zakwasu.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy do foremek (ja używam silikonowych i nie mam im nic do  zarzucenia :) i znów odstawiamy na co najmniej godzinę.

Uwaga ciasto jest dość rzadkie i trzeba piec w foremkach!

Przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy 45-50min.
Po wyciągnięciu od razu smarujemy wodą, podobno dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę.

Smacznego!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...