Choć zdecydowanie wolę ciemne chlebki, ten przypadl mi do gustu. Jest prosty i nie wymaga przygotowania zaczynu. Chlebek wychodzi sprężysty z chrupiącą,grubą skórką (przynajmniej pierwszego dnia), a płatki owsiane nadają mu ciekawy smak.
Na jeden duży bochenek:
- 120g zakwasu żytniego
- 600g mąki pszennej chlebowej
- 400g wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka miodu płynnego
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki słonecznika
- garść otrębów żytnich
Płatki uprażyć na suchej patelni.
Zakwas wymieszać z wodą i miodem, następnie dodać mąkę, sól, przestudzone płatki i otręby.
Wyrobiać ciasto przez kilka minut. Można miskerem z hakiem.
Przełożyć do miski, przykryć i zostawić na 1,5-2h w ciepłym miejscu.
Po tym czasie dodać słonecznik i złożyć ciasto kilka razy, uformować bochenek i przełożyć do koszyka do wyrastania chleba. Znów odstawić na przynajmniej godzinę w ciepłe miejsce.
Nastawić piekarnik na 230 stopni. Na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą.
i największy smakosz:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]