17 czerwca 2011

Muffiny czekoladowo-migdałowe


Nic tak nie poprawia humoru jak porcja czekolady a w połączeniu z aromatem migdałowym to po prostu eksplozja rozkoszy ;)

Składniki na 12 babeczek:
Suche
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mąki
- 150 g groszków czekoladowych bądź posiekanej czekolady
- 100 g posiekanych migdałów

Mokre:
- 1 szklanka mleka
- 1 oleju
- łyżeczka aromatu migdałowego
- jajko

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Następnie połączyć je razem. Przekładać ciasto łyżką do specjalnych foremek wyłożonych papilotkami. Piec około 20 minut.
Jak ostygną polać roztopioną czekoladą.

Ciekawostka:
Zamiast migdałów można dodać np. skórkę pomarańczową i aromat, przyprawę do piernika, kawę bądź inny aromat jaki lubicie. Ciasto przygotować tak samo.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...