1 lipca 2011

Drożdżówki z budyniem


Pyszne drożdżowe bułeczki z domowym budyniem waniliowym.
Z tego przepisu.

Składniki na ciasto:
-500 g mąki pszennej
-24 g świeżych drożdży
-3 łyżki cukru
-2 jajka
-200 ml mleka
-50 ml śmietanki kremówki
-60g masła
-pół łyżeczki soli

Z drożdży robimy rozczyn: mieszamy je z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawiamy do napuszenia.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać pod koniec dodając rozpuszczone masło.
Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5h).
W tym czasie możemy przygotować budyń.

Składniki na budyń:
-550 ml mleka
-25g masła
-4 żółtka
-110 g cukru
-60 g mąki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-16 g cukru waniliowego

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z mąką i żółtkami. Mieszankę dodawać do gotującego się mleka mieszając cały czas aż budyń zgęstnieje. Uważać aby nie powstały grudki. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.

Kiedy ciasto nam urośnie ponownie krótko wyrobić, oderwać z niego 250 g i rozwałkować na wymiar foremki (np.40x20). To będzie spód drożdżówek. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat 40x40cm i nałożyć na nie nasz budyń. Zwinąć w rulon i pokroić ostrym nożem na 12 kawałków. Ułożyć je na spodzie ciasta. Odstawić na 14 minut.
Po tym czasie można posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Kiedy się upieką i wystygną pokroić na bułeczki.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...