1 czerwca 2011

Drożdżówki z serem i z kruszonką


Nie wiem jaki opis dać, bo drożdżówki mnie tak zachwyciły,że brak słów. Są na pozór genialnie proste i genialnie smaczne. Przepis z tego bloga. Polecam!

Składniki na zaczyn:
- 16g suchych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mąki

Składniki na resztę ciasta:
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 i 1/4 szklanki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła

Składniki na masę serową:
- 400 g sera twarogowego
- 4 łyżki miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki
- 60 g miękkiego masła
- około 5 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego

Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, mąkę, wymieszać i odstawić na 15-20 minut

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn z drożdży i żółtka. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i miękkie, następnie dodać roztopione masło. Dalej wyrabiać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Masa serowa: Wszystkie składniki utrzeć ze sobą dokładnie. Odstawić.

Kruszonka: Wszystkie składniki połączyć palcami.

Ciasto po wyrośnięciu wyłożyć na blat i rozwałkować na 1,5-2 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i odkładać je na wyłożoną papierem blaszkę. Tak przygotowane odstawić na 20 minut.
Po tym czasie łyżką zrobić w naszych krążkach wgłębienia i nakładać masę serową (Drożdżówki mogą wydawać się małe ale bardzo urosną podczas pieczenia). Na wierzch kruszonka.
Piec 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...