16 sierpnia 2011

Kruche rogaliki z makiem


Małe kruche rogaliki z pysznym makowym nadzieniem. Polecam!
Przepis na około 40 malutkich rogalików.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru

Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka godzin. Ja schowałam na całą noc.

Można się pokusić by zrobić własną masę makową lub po prostu kupić gotową w sklepie. Obie są równie dobre.

Masa makowa:
-150 g maku (dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie)
- pół łyżki miodu
- pół łyżki miękkiej margaryny lub masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 60 g cukru
- olejek migdałowy
- bakalie

Składniki na masę makową wymieszać dokładnie.

Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na około 2mm i za pomocą np. dużego talerza wyciąć koła. Każde koło pokroić jak pizze na 8 kawałków. Na każdy nałożyć czubatą łyżkę masy i zawinąć w rogalik. Tak postąpić ze wszystkimi kawałkami.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia około 15 min w 190 stopniach. Po wystygnięciu można polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...