16 sierpnia 2011
Kruche rogaliki z makiem
Małe kruche rogaliki z pysznym makowym nadzieniem. Polecam!
Przepis na około 40 malutkich rogalików.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka godzin. Ja schowałam na całą noc.
Można się pokusić by zrobić własną masę makową lub po prostu kupić gotową w sklepie. Obie są równie dobre.
Masa makowa:
-150 g maku (dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie)
- pół łyżki miodu
- pół łyżki miękkiej margaryny lub masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 60 g cukru
- olejek migdałowy
- bakalie
Składniki na masę makową wymieszać dokładnie.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na około 2mm i za pomocą np. dużego talerza wyciąć koła. Każde koło pokroić jak pizze na 8 kawałków. Na każdy nałożyć czubatą łyżkę masy i zawinąć w rogalik. Tak postąpić ze wszystkimi kawałkami.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia około 15 min w 190 stopniach. Po wystygnięciu można polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]