14 lipca 2011
Tarta cytrynowa
Dla wielbicieli kwaskowych deserów. Mocno cytrynowa tarta ze świeżymi malinami.
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g masła
- łyżka soku z cytryny
- 1 żółtko
Składniki na masę cytrynową:
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 120 ml soku z cytryny (u mnie z 3 cytryn)
- skórka starta z 2 cytryn
Składniki na spód zagnieść i wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Śmietanę kremówkę ubić, dodać resztę składników i zmiksować razem.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty (24 cm średnicy). Wyrównać i ponakłuwać widelcem. Na nasz spód wyłożyć papier do pieczenia i wsypać na niego kulki ceramiczne, bądź fasolę, coś by obciążyć ciasto. Piec 15 minut w 200 stopniach. Potem usunąć papier i piec jeszcze 5 min.
Po upieczeniu spodu wylać na niego masę cytrynową. Wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut i piec w 180 stopniach. Pilnować aby wierz się nie spiekł.
Po ostygnięciu udekorować świeżymi malinami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]