7 lipca 2011
Sernik czekoladowy z nutellą
Po tych wszystkich wypiekach drożdżowych naszła mnie ochota na sernik. Ale jeszcze taki, którego nigdy nie jadłam. Na moim ulubionym blogu znalazłam przepis na sernik z nutellą. Okazał sie naprawdę smaczny i udany, wszystkim smakował. Polecam!
Składniki na spód:
- 150 g ciastek digestive
- 2 łyżki nutelli
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą. Masę przełożyć na dno okrągłej foremki (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Schować do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego zmielonego (można użyć gotowego do serników)
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru (ja dałam mniej i wyszedł słodki)
- 1 łyżka budyniu w proszku waniliowego bądź śmietankowego
- 1/4 szklanki śmietany gęstej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki nutelli
Czekoladę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ser zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo jajka, budyń i śmietanę. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę, do drugiej nutellę.
Ja zrobiłam nie równo, bo chciałam mieć najwięcej masy z nutellą:)
Na spód ciasteczkowy wyłożyć kolejno masę serową z czekoladą, masę z nutellą i na koniec samą masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Góra sernika musi stężeć.
Ja swój sernik po ostygnięciu schłodziłam dodatkowo w lodówce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ślinotoku takiego dostałam,że szok:d
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :) a przepis zapisuje do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda wspaniale, można kawałeczek na wynos prosić?:)
OdpowiedzUsuń