8 lipca 2013

Domowe mleko migdałowe





Mleko migdałowe, a może raczej napój migdałowy?

Bardzo prosty przepis, który krąży w inernecie już jakiś czas. Mleko wychodzi delikatne w smaku, migdały nie są bardzo wyczuwalne, jest to poprostu przyjemny napój, lekko słodki i lekko migdałowy. Idealny do kawy mrożonej, owsianki, płatków czy naleśników.
Warto spróbować!

Na 1 litr:
- szklanka migdałów bez skórki
- woda źródlana
- łyżeczka cukru trzcinowego

Migdały namaczamy w 3 szklankach wody z cukrem  i zostawiamy na noc. Następnego dnia miskujemy całość i odcedzamy na sitku przykrytym dodatkowo gazą. Do odcedzonego mleka dodaję jeszcze jedną szklankę mleka. Trzymamy w lodówce max 3 dni.



1 komentarz:

  1. bardzo smaczne jest, robiłam kilka raz w domu:) bardzo mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...